Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern for detaljer.

Nyttige lenker og apper for dronepiloten

Enten du nettopp har fått kloa i din første drone, eller du har drevet med drone i mange år - her er oppslagsverket du alltid har drømt om!

Nettbrett og datamaskin med viktig informasjon om drone

Droner er stadig mer popuplært, ikke minst fordi det har så mange forskjellige bruksområder, fra foto og video til avansert kartlegging med LiDAR eller radar. Droner brukes både til rekreasjon og fritid, og til viktige samfunnsoppgaver som søk og redning.

Som dronepilot er det viktig å ikke bare tenke på at dronen har oppdatert software, men det finnes også apper og nettsider du kan ta i bruk for å få mest mulig ut av dronen din. I denne artikkelen får du en oversikt over de nyttigste appene og nettstedene for dronepiloten som vi vet om.

PS: Husk å sjekke artikkelen vår med viktige ord, begreper, uttrykk og forkortelser også!

NOTAM

NOtice To AirMen (NOTAM) publiseres på Avinors nettsider. Der finner du et kart med midlertidige forbudssoner eller annen informasjon som er vesentlig for dronepiloten. NOTAM publiseres 24 timer før de settes i effekt, så informasjonen du finner på kartet er ferskvare. Sjekk kartet her: https://www.ippc.no/ippc/index.jsp

Ninox Drone

Ninox Drone er en app som gjør at du kan ha kontakt med kontrolltårnet ved lufthavnen du skal fly i nærheten av. Du kan melde inn flygeplan og få den godkjent av tårnet - rett i appen. Stort enklere blir det ikke. Ninox Drone finnes både til iPhone og Android, og i skrivende øyeblikk er det 17 lufthavner som har tatt ibruk appen for kommunikasjon med dronepiloter. Appen finner du her: https://operatorportal.ninoxdrone.no

NSM sitt kart

Kartet til Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) viser områder der du ikke har lov til å bruke foto eller video fra drone. Dersom du skal bruke en annen type sensor enn foto/video skal NSM varsles uansett hvor du skal fly. Det kan du også gjøre på samme side. Kartet fungerer best på PC og det finnes på adressen https://nsm.geodataonline.no/sensorapp

Hvis du ser at det ikke er noen NOTAMs i effekt, så sjekk innstillingene i menyen til venstre under "NOTAM". Kryss av på at NOTAM i Norge skal vises. Plutselig er kartet fullt!

Windy

Beklager Yr, vi er veldig glade i deg, men om du skal opp i lufta eller ut på sjøen er det ingen ting som slår Windy. Der kan du vise layers med alt fra vind til nedbør, snø, skydekke og temperatur - og enormt mye mer. Windy finner du både som app og på www.windy.app.

Liste over lufthavner og flyplasser

Nå som regelverket skiller mellom lufthavner og flyplasser er det greit å ha snarvei til en oversikt som viser hva din lokale flystripe er - og det finner du hos Luftfartstilsynet: https://luftfartstilsynet.no/aktorer/flyplass/landingsplasser/godkjente-lufthavner-og-flyplasser

Enten du er en erfaren dronepilot eller nettopp har begynt karrieren, kan disse appene og nettstedene hjelpe deg med å få mest mulig ut av dronen din. Fra planlegging til gjennomføring og avslutning er dette viktige ressurser slik at du får mest mulig ut av flygingen din.

En ting vi ikke har skrevet opp er en god app for loggføring av dronen, altså vedlikehold og flyging. Det er lurt å ha, slik at du alltid vet når du sist skiftet propeller, og hvilke erfaringer du har gjort deg ved tidligere flyvninger. Det kan du bruke et Excel-ark til, men det finnes også helt sikkert apper som kan hjelpe deg med det.

Husk: Uvitenhet er ingen unnskyldning. Dessuten blir det morsommere når du vet at flygingen er godt planlagt. For eksempel kan det være lurt å ta drone-lappen. God tur!