Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern for detaljer.

Husk forskjellen på lufthavn og flyplass

Enhver droneflyger kjenner til regelen om minsteavstand til nærmeste lufthavn: 5 kilometer. Men nå har Luftfartstilsynet presisert at regelen ikke gjelder for flyplass.

Fly går inn for landet på en flyplass - eller lufthavn

Ved slutten av året 2022 kom en liten julegave til oss droneflygere fra Luftfartstilsynet: En ny veileder som presiserer og fremhever viktige deler av regelverket.

I veilederen, som du finner her, står det at det er forbudt å fly droner innenfor 5 kilometer fra lufthavn, men at det ikke gjelder rundt flyplasser.

Lovdata har ingen entydige definisjoner som viser forskjellen mellom en flyplass og en lufthavn. Når man prater med gamle piloter fremhever de at lufthavner kan ha rutetrafikk, mens flyplasser ikke har det. Noen mener at en lufthavn er en flyplass i kontrollert område, mens andre peker på at en flyplass kan ta imot fly, mens en lufthavn ikke trenger å være en flyplass, det kan være en heliport.

For å gjøre en kort historie kort: Luftfartstilsynet har publisert en liste over godkjente lufthavner og flyplasser. En lufthavn er en lufthavn, og en flyplass er en flyplass. I følge listen vil småflyplassen på Ski være en flyplass, mens Bardufoss er en lufthavn: Liste over godkjente lufthavner og flyplasser.

Og du - selv om du flyr nærmere enn 5 km fra en flyplass, betyr det ikke at det kan oppstå situasjoner. Ta gjerne kontakt med flyplasstjenesten og ha radiokontakt med lufttrafikk i nærheten. Det handler om at alle vil trygt frem.