Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern for detaljer.

Artikler om Drone A2

Vi holder deg oppdatert på siste nytt om Drone A2. Du får også gode råd og tips.

Far og sønn som forbereder droneoperasjon i utmark.

Dette blir du spurt om på droneprøven

Det er ikke mulig å si nøyaktig hvilke spørsmål du får på prøven, men det er fullt mulig å si hva du må kunne noe om. Se lista her!

Skilt utenfor Statens vegvesens trafikkstasjon hvor man tar prøve for drone A2.

Sjekkliste før droneeksamen

Ingen ting er kjedeligere enn en bomtur til Statens vegvesen for å ta drone-prøven. Særlig ikke når ventetiden er lang og nervene i høyspenn.

Ordsky med ord, uttrykk og begreper relatert til drone og droneflyging.

Drone ordliste

Enten du skal kjøpe drone eller orientere deg i regelverket, kan du komme borti ord og uttrykk du ikke har hørt før. Det er ikke noe problem, når du kan slå opp i denne ordlisten!

Far og sønn som undersøker IP-systemet på dronen.

Hva menes med dronens IP-klasse?

Flygende teknologi, som droner, har bokstavelig talt tatt helt av. Det er ikke rart! Droner har utviklet seg til å bli en svært nyttig sak, både for hobbybrukere og profesjonelle. Men vet du hva IP-klassen på dronen er?

Nettbrett og datamaskin med viktig informasjon om drone

Nyttige lenker og apper for dronepiloten

Enten du nettopp har fått kloa i din første drone, eller du har drevet med drone i mange år - her er oppslagsverket du alltid har drømt om!

Fly går inn for landet på en flyplass - eller lufthavn

Husk forskjellen på lufthavn og flyplass

Enhver droneflyger kjenner til regelen om minsteavstand til nærmeste lufthavn: 5 kilometer. Men nå har Luftfartstilsynet presisert at regelen ikke gjelder for flyplass.

En bonde bruker drone i arbeidet på åkeren

Slik får du jobb som dronepilot

Droner er kommet for å bli, og mange av dem som tar dronesertifikat har lyst til å jobbe med droner. Det er mange muligheter for den som er interessert å ha droner som yrke, enten som freelancer eller som ansatt i et stort firma.

Drone som flyr med engelsk prøve

Ta drone A2-eksamen på engelsk!

Nå kan du ta droneeksamen på engelsk. Ikke nok med det; vi har oppdatert øvingsoppgavene våre slik at du både kan øve på norsk og engelsk!

Statens vegvesens trafikkstasjon, hvor man avlegger droneeksamen

Disse feilene må du unngå på eksamen i drone

Ved hjelp av oppgavene våre har vi snart hjulpet over hundre dronepiloter med å bestå eksamen i drone A2 hos Statens vegvesen. Det gjør at vi begynner å se tendenser på hva som gjør at man består, og hva som gjør at man stryker. Derfor har vi laget denne oversikten over feilene du bør unngå å gjøre når du tar eksamen.

En drone flyr i solnedgang

Kan jeg fly drone om natten/i mørket?

Å kunne fly drone i mørket kan gi helt nye muligheter for å ta bilder og film av solnedgangen eller gi nye utfordringer innen droneracing. Dersom du skal ta drone-eksamen A2 må du vite hva som skal til for at nattflygingen din blir lovlig.

En drone ligger på et kart over EU

Overgangsordningene forlenges

Harmoniseringen med EU-reglene for droneflyging har tatt lenger tid enn man først planla. Det har også konsekvenser for overgangsordningene, og sist ut er at reglene for bruk av droner uten C-merking og fjernidentifikasjon utsettes.

En drone med grønt lys som flyr i mørket

Hva er krav til lys på drone?

Dersom du skal fly om dagen er det foreløpig ingen krav til lys på dronen. Dersom du skal fly om natten - noe som er lov, dersom dronen har riktig lys - må du utstyre dronen med lys. Disse reglene gjelder fra 1. juli 2022.

Nærbilde av en fjernkontroll for drone

Kan jeg fly BLOS i åpen kategori?

BLOS betyr Belyond Line of Sight, og betyr at man flyr uten visuell kontakt med dronen. I denne artikkelen ser vi på reglene for flyging BLOS og VLOS, både med og uten observatør, i tillegg til reglene for nattflyging, som er pensum til drone-eksamen.

En frustrert elev som jobber med droneeksamen

Test deg selv: Består du drone-eksamen?

Skal du fly drone, er sannsynligheten stor for at du må ta droneeksamen. Her kan du teste deg i spørsmål som kan komme på drone-eksamen og se om du kan bestå!

En hånd som fyller ut droneeksamen på trafikkstasjonen

Hvor mange feil kan jeg ha på droneeksamen?

Når du skal ta eksamen i drone A2 må du vise at du har teoretisk kunnskap om regelverket, dronens oppbygging og flygeegenskaper, meteorologi og ulike risikoer. En måte å unngå feil på eksamen er å stille godt forberedt. Men hvor mange spørsmål må du svare riktig på for å bestå?

En mann som funderer på klasser og kategorier

Drone: Hva er forskjell på C-klasser og A-kategorier?

Med innføring av nye regler har det også kommet noen nye klasser, kategorier og forkortelser. Vi gir deg oversikten over de viktigste.

Fjernkontroll for DJI drone

Hvilken C-klasse har min DJI-drone?

Et spørsmål vi ofte får på chatten er hva som skjer med DJI-droner. Mange av dem som skal fly drone er avhengig av at dronen er korrekt C-merket for at det skal være lovlig å fly. I denne artikkelen ser vi på viktige datoer og ikke minst hva som skjer med DJI-dronene som allerede er på markedet.

En stor drone flyr over en eng

Nå kan du øve til drone A2-eksamen!

Drone har vært blant våre mest populære emner her på Øvingsoppgaver.no. Nå er endelig oppgavene til eksamen for drone A2 klare! Komplett med forklaringer og illustrasjoner; og selvfølgelig hjelper vi deg på chat og epost til du blir trygg.